Kit
jaman kuna makuna, kayane kit jaman Landa, jaman inyong bocah taun seketan,
tahu Karangsari wis kondhang. Kit sekang Kroya, Cilacap gutul Slawi, Tegal
ngerti tahu Karangsari, Sing sebenere tahu Karangsari kuwe ora degawe neng desa
Karangsari dhewek, ningen degawe neng desa Kalisari kecamatan Cilongok, tangga
desa karo desa Karangsari.
Jaman
inyong bocah, dhong inyong dadi pandhu Pramuka siki), inyong deajari nembang:
“Dorong putar tarik .. dorong putar tarik .. saya sudah tahu kedele jadi tahu”
kaya kuwe karo tangan lan aweke obah nirokna wong muter watu gilingan tahu.
Pancen tahu kuwe degawe sekang kedhele sing degiling nganti lembut pisan
decampur banyu terus degodhog, desaring nggo misahna antarane ampas karo tahune. Tahune degawe panganan, ampase (ranjem
utawa themlek) nggo pakan kewan, utawane panganan masarakat kelas ngisor.
Panganan
sekang themlek utawa ranjem kuwe angger depangan seret neng gulu, mulane kudu
sedhia banyu nggo nggontor ben teyeng mlebu weteng, Ningen beda karo panganan
sekang ampas tahu liyane, krupuk pastah kuwe ora nyereti, kejaba renyah, uga
gampang luntur. Demut neng ilat sedhela baen wis luntur, langsung bisa lan
gampang deleg.
Jaman
siki ampas tahu wis bisa degawe panganan sing madan mreyayeni, yakuwe degawe
krupuk pastah. Beda karo krupuk liyane, krupuk pastah pancen egin aneh utawa
asing neng kuping apa maning neng ilat.. Sepisanan inyong weruh karo nyicipi rasa
krupuk pastah kuwe wis watara 9 wulan kepungkur, yakuwe pas kumpulan “Stupa
Mas” neng pendapa Duplikat Si Panji Banyumas,
Wektu
samana gendhu-gendhu rasa ngrembug babagan acara sing ajeg deanakna saben
tanggal 27 Puasa yakuwe acara “Pengetan Jumenengan Adipati Mrapat”. Gandheng
acarane penting dadi sing nekani ya ora mung warga kota Banyumas lan sekubenge,
ningen ana uga nom-noman sekang Sokaraja, Purwokerto, Cilongok. Babagan suguhan
biasane “bantingan” utawa urunan, ana sing nyuguh wedang teh karo kopi lan mas
Indra sekang Cilongok nggawa krupuk pastah.
Inyong
nyicipi sepisan krasa enak lan doyan, terus inyong nguja tuku langsung neng
Kalisari sing niate arep njajal nggo nyuguh dhayoh angger pas bada. Temenan,
pas bada kejaba ana panganan standard
suguhan bada yakuwe: nastar, kue semprit, kastengel, apel bolen, roti kacang lan
liya-liyane uga detambahi krupuk pastah.
Ora
ngira ora nyana, suguhan sing wis cemawis neng meja sing paling laris ya krupuk
pastah kuwe. Jerene panganan sing aneh, beda karo panggonan liya. Ora nganti 4
dina krupuk 5 ples wis entong lan kudu nggoreng maning, Alhamdulillah. Jangan
buncis, iwak bandeng, suguhan laris ati inyong seneng.
Miturut
pak Kusno, juragan krupuk pastah, carane nggawe krupuk pastah kuwe ora angel.
Ampas tahu (ranjem) debumboni terus decetak kaya bata madan cilik lan madan
kandel kira-kira ukuran watara 10 X 10 X 20 cm. Bar kuwe terus derajangi, gole
ngrajang nganggo mesin ben kandel tipise bisa padha. Sewise derajang langsung
depepe neng latar nganti garing. Sewise garing terus dewadhahi kantong plastik
sekanthong isine 100 gram.
Pak Kusno crita uga
lamona pesenan krupuk pastah kuwe sengsaya akeh, nganti cokan kewalahen,
mligine angger mangsan wong mbarang gawe. Wektu siki neng desa-desa krupuk
pastah wis biasa delebokna kanthong nggo olih-olih wong kondangan. Jane si ya
patut uga angger krupuk pastah kuwe nggo olih-olih wong plesiran, panganan khas
Banyumas.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar